Tapuda düşük bedel gösterenler dikkat: Maliye, 9 bin kişiden açıklama istedi

Mekansal Veri Analiz Sistemi ile Kayıt Dışı Gelirlere Göz Açtı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kayıt dışı gelirleri belirlemek için Mekansal Veri Analiz Sistemi (MEVA)ni gayrimenkul sektöründe kullanıyor. Bu yıl içinde bakanlık, 16 binden fazla mülkü inceledi ve tapu beyanı ile piyasa değeri arasındaki 9 bin 150 kişiden açıklama istedi.

MEVA Sistemi Nasıl İşliyor?

MEVA, tapu kayıtları, ikametgah bilgileri, yapı ruhsatları, banka kredileri, gayrimenkul ilanları ve değerleme raporlarını entegre eden coğrafi bilgi tabanlı bir yazılım. Harita üzerinden yapılan analizlerle, gayrimenkullerin gerçek piyasa değeri belirleniyor. Uygulama şu anda 81 ildeki defterdarlıklarda kullanılıyor.

Gerçek Değeri Yansıtmayanlara Uyarı

Tapuda gerçek değer yerine düşük bedel gösterilen satışlar MEVA tarafından tespit ediliyor. Alıcılar ve satıcılar açıklama yapmak zorunda kalıyor. Pişmanlık hükümlerinden faydalanmak isteyenler cezasız harç ödeyebiliyor. Aksi halde vergi incelemesine tabi tutuluyorlar.

5.9 Milyar TL Değerinde Beyan Artışı

İlk aşamada, 2.475 kişi gönüllü olarak uyum sağladı. Bu kişiler toplamda 5.9 milyar TL değerinde satış artışını beyan ederek 113.9 milyon TL tapu harcını pişmanlıkla ve cezasız ödedi. Uyum göstermeyenler hakkında cezalı işlem başlatıldı.

Kira Gelirleri Sonraki Adım

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın kapsamının genişletileceğini belirterek, “Beyan edilmeyen kira gelirlerini de tespit edeceğiz. Her vergi dairesi bölgesindeki mülkleri harita üzerinden takip edebileceğiz” dedi.

Bakanlık, MEVA aracılığıyla gerçek değer üzerinden işlem yaparak, vergi kaçaklarını engellemeyi ve vatandaşları gönüllü uyuma özendirmeyi amaçlıyor. Bu sistemle hem alım-satım hem de kira gelirlerinde şeffaflık sağlanacak.

Related Posts

Dolar gücünü kaybediyor: Yerine gelen sistemler şaşırtıyor!

VTB Başkanı Andrey Kostin, Rusya’nın yaptırımlara alıştığını belirterek mevcut sistemin yerini alacak yeni finans modelleri geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Dijital para ve yerel para birimleriyle ödemelere dikkat çeken Kostin, Türkiye ile ticarette yaşanan ödeme sorunlarına da vurgu yaptı.

7 bölgenin 7 ilinde fiber güç gösterdi

Türk Telekom Türkiye’de 7 bölgenin 7 ilinde fiberin gücünü gösterdi. CEO Önal, “Amacımız daha bağlantılı, akıllı, güvenli ve erişilebilir bir dijital dünya” dedi.

Uluslararası şirket Türkiye’den resmen çekildi! Bin 800 çalışanı vardı

Avusturya merkezli ambalaj üreticisi Rondo Ganahl AG, Türkiye pazarındaki faaliyetlerine son verdi. Uluslararası şirket, İstanbul’da bulunan oluklu mukavva ambalaj üretim tesisini yerel bir ambalaj üreticisine devrederek ülkeden tamamen çekildiğini …

TOBB raporu endişe yarattı: Yeni şirket kurulumları çakıldı kapananlar tavan yaptı!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2025 yılı Mayıs ayına ait kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre, geçen yılın mayıs ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 13, kurulan kooperatif sayısı yüzde 32,5 oranında azalırken …

Mayıs ayı konut fiyat endeksi açıklandı!

2025 yılı Mayıs ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımladı. Açıklanan verilere göre, 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 3,4 oranında artan KFE, bir önceki yılın aynı …

Merkez Bankası haziran ayı faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), son dakika haziran ayı faiz kararını açıkladı. Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.